Hege Dagestad

Til broderigarnet skal vi spinne ull fra gammalnorsk spælsau, som vi har her på Hadeland.
Våren 2019 fikk vi ull fra både Lunner og Gran, som Hege Dagestad hentet og det var mer enn nok til at spinnersken, Guri Snellingen, fikk nok å velge i.
Men det er slett ikke bare å begynne å spinne, den koselige førsteetappen er jo å hente ulla, snakke med sauebonden og se på de fine dyra. Ofte får en vite litt ekstra om både saueholdet og kanskje sauen også har et navn?

Sortering
Med «fersk» ull i flere papirposer var det tid for sortering. Sauene klippes på våren og har ofte mye rusk i pelsen, det være seg kvist og kvast, høy eller avføring. Dette må renses bort og krever både plass og tid for å få unna det grøvste. Svært tovet ull er vanskelig å jobbe med, og feilklipp med korte ullbiter bør også fjernes så sant man finner det. Rensejobben ble gjort ute i vårsola over flere dager, før Guri fikk en god forsyning til spinnejobben. Siden garnet skal plantefarges valgte vi ut den lyseste ulla og noe som var nesten svart.

Gammalnorsk spæl
Gammalnorsk spælsau har tydelige dekkhår i ulla man klipper. Denne er sterk og blank, men vanskelig å spinne. Det er sannsynligvis denne som ble brukt i vikingseilene siden den er så sterk og vannavvisende. For morro skyld forsøkte jeg å skille dekkhår og underull og selv om det går an med bare håndkraft ble det trolig brukt spesielle redskap til denne jobben. Jeg fikk skylt i fra en liten dusk med bare dekkhår som nesten glitret i solen.
Vi kommer tilbake til spinneteknikk og redskaper vi bruker i senere innlegg!