Fra primstav til Yr – løst og fast om vær og klima
Foredrag med statsmeteorolog John Smits
”Hva er det for vær vi har fått, her er både kuling og grått” sang Toril Støa i 1966. Akkurat i år ville nok mange land i Europa ønsket seg en slik værtype.
I år har vi blitt overveldet av ekstremt vær mange steder. Værgudene har gitt oss nedbør med flom som resultat og høye temperaturer med påfølgende tørke. Nye rekorder settes stadig. Hva dette skyldes diskuteres opp og ned, att og fram. Naturlige svingninger – eller menneske skapt global oppvarming?
Svært mange oss sitter trofast og venter på værmeldingen etter dagens nyheter, eller vi sjekker YR eller andre værmeldinger på en app flere ganger om dagen. Det gir ekstra glede når vi kan sjekke været omtrent på egen adresse, og det må sies at meldingene er svært nøyaktige.
Men, hva ligger bak en værmelding? Regner med at værparametere er sjekket av meteorologen helt fram til sending. Bak bildene vi ser på skjermen ligger mange satelittbilder, samt måling av temperatur, fuktighet, vindstyrke og lufttrykk. Regner med at alt dette mates inn i datamodeller.
I tillegg til vårt daglige nesten normale vær i Norge, kan vi undres over tornadoer, tropestormer og monsuner med tilhørende sterk nedbør andre steder i verden.
Tordenvær er fasinerende, men hva er det som egentlig skjer, og hvor farlig er det? Finnes det hold i gamle værtegn?
Tirsdag 4. oktober kommer statsmeteorolog John Smits til Steinhuset på Granavollen og vil gi oss et innblikk i værets mysterier.
Smits er ansatt i Meteorologisk institutt, men tilhører staben i NRK som bringer oss jevnlige værvarsler. Dette gjør han ofte med et glimt i øyet.
Billetter selges i døra. Alle er velkommen, men medlemmer i Steinhusets Venner kan reservere to plasser på sitt medlemskap. Årskontingenten i Steinhusets Venner er kr. 150,-. Kan vippses til: 26999.
Billettpris: Vanlig kr. 200,-. Skoleelever kr. 100,-.